Get Adobe Flash player
Catalan Afrikaans Basque Chinese (Traditional) Dutch English French Galician German Irish Italian Russian Spanish Swedish
Home Quiénes somos? EXPEDICIONS

Els shuar

                                                                                      Els SHUAR. Convivència amb la tribu.

argaiv1884

       

Possiblement s’ha escrit infinitat d’articles sobre aquesta tribu, i fins i tot potser que s’hagin realitzat tesis doctorals sobre la seva forma de vida i la seva historia, però, la convivència d’una expedició espeleològica catalana en aquestes latituds no ha estat mai descrita.

alt

Voldria parlar-vos una mica d’aquesta tribu que habita en la zona Amazònica de l’Equador. Els Shuar constitueixen un dels grups ètnics mes nombrosos i antics de la regió. Tradicionalment, viuen en cases aïllades de tres o quatre cases aixecades al llarg dels principals rius de la regió (la nostra expedició va explorar la vora del riu Pastaza). El nucli familiar es desenvolupa dins de cadascuna d’aquestes cabanes, que s’aixequen amb parets de fusta i una teulada feta de la palmera ”chonta”. 

 

Dins el nucli familiar, és costum tenir mes d’una esposa, això si, d’acord a les seves possibilitats. L’extensió del poblat es delimitat per les terres de conreu, que explotaran durant molts anys. Acabats els seus recursos provinents de la caça i la pesca traslladaran les seves cases cap a altres localitats.

alt

Actualment el tradicional territori de caça i cultiu, és substituït per pasturalls, ocasionant un esgotament del sòl i tant mateix, una menor disponibilitat de territori.

 

El territori tradicional no està ben delimitat. Pel que fa a l’expedició, aquesta  s’ha desenvolupat en els contraforts de la Serralada de Cutucu, lloc inhòspit i desconegut de difícil accés, ple de creences envers la mitologia shuar, que es troba estretament vinculada a la naturalesa i les lleis del univers, d’entre les quals us puc citar:

           

            Etsa:personifica el be, amb lluita amb el mal (Iwaia)

            Shakaim: és la força i l’ habilitat en el treball.

            Tsukki: primordialment del aigua  i porta la salut.

            Nunkui: és la fertilitat de la chacra (la horta), i de la dona.

alt

Pel que fa a la seva historia, la memòria es diu que, ni els inques ni els espanyols varen poder conquerir aquest territori. L’any 1490 varen fer fora als inques. Al 1549 varen patir les primeres escaramusses amb els espanyols, fins el 1599 quan comanats per Kirup els expulsaren definitivament del seu territori.

De fet foren els espanyols qui els donaren el nom de Jívaros o Xívaros, com a sinònim de salvatges. La paraula Jívaro es una deformació de la paraula “Xivar” que vol dir en llegua Shuar “Gent”.

alt

 

 

 

 

 

Tot plegat, els Shuar han estat per a nosaltres com una família, ens han ajudat quan ens ha fet falta, hem menjat i compartit el seu àpat del dia, hem conegut les deficiències, les il·lusions, els seus projectes i les seves creences.

I per el que fa en aquest moment, cadascun de nosaltres dins el seu interior, s’emporta una petita part de la seva espiritualitat i el vincle de la vida amb la natura.

 

 

                                                                               Josep Estivill, president de l’AET.